Agrarisch museum

Kom ons museum bezoeken

Smoufelbeekhoeve

Inleiding

In het dorpje Donk, deelgemeente van Maldegem grenzend aan West-Vlaanderen ligt de Smoufelbeekhoeve.

De uitgebreide en uiteenlopende collectie zal de bezoeker ongetwijfeld terugbrengen naar de tijd van de kleine boer, die met het paard zijn land bewerkte. Men zal er zien hoe deze boer zich moderniseert en zijn eerste tractor met machines aankoopt.

Hiervoor is het museum, dat zich op een boogscheut van de kerk bevindt, opgesplits in drie delen:
- Historische wagenmakerij
- Grote schuur met een grote verzameling oude werktuigen vanop het platteland
- Verzameling oldtimertractoren

Geschiedenis

Van boerderij naar museum

De boerderij was al vier generaties lang een gemengd landbouwbedrijf. Op de boerderij waren er melkkoeien en mestvee aanwezig. De landbouwers hielden zich ook met de akkerbouw bezig.

De conservator van het museum, Jaak Vannevel, was de laatste generatie die de boerderij heeft uitgebaat. In 2001 maakte hij van de actieve boerderij het agrarisch museum de Smoufelbeekhoeve.

Wat volgde was een reeks verbouwingen om een gemoderniseerde hoeve te creëren die dienst doet als museum. 

Zo werd de ruimte, die een koeienstal was ten tijde van Jaak zijn grootouders, omgevormd tot de polyvalente zaal. De hofplaats werd een terras met een visvijver. De moderne koeienstal werd omgevormd tot de grote schuur waar vele oude werktuigen tentoongesteld worden.

Historische wagenmakerij

Familie Henneman

In het centrum van Maldegem vooraan in de Westeindestraat was de wagenmakerij van de familie Henneman gevestigd. 

Drie generaties lang werd aan de landbouwers en andere klanten dienst verleend, met stielliefde, ervaring en snuggere vakkenis.

Met het overlijden van Richard Henneman in 1968, verdween de laatste generatie. Richard Henneman had geen opvolging voor de wagenmakerij kunnen verzekereren.

Sinds 2001 is de wagenmakerij ondergebracht in een lokaal van de Smoufelbeekhoeve.

Grote schuur

Landbouwmateriaal en oude huiselijke voorwerpen

De grote schuur was oorspronkelijk een moderne koeienstal voor de koeien. Nu is het een museum van oud landbouwmateriaal en oude huiselijke voorwerpen uit de plattelandssfeer.

Elk aspect van het boerenbuitenleven is hier vertegenwoordigd en de wandeling doorheen de grote tentoonstellingsruimte doet ongetwijfeld terugdenken aan de goede oude tijd of "Het Gezin van Paemel".

De zolder

Ingericht in de stijl van vroeger

In 2015 besloot Jaak Vannevel om de grote schuur uit te breiden met een zolder, die vele kleine objecten zou herbergen.

In het midden van de koeienstal werd een muur gemetst. Die zou de de draagbalken van de zolder dragen samen met de steungewelven van het gebouw. De vloer werd geplaatst, net als de trap en de omkadering.

Op de zolder zijn vele kleine objecten tentoongesteld. Maar een deel van de zolder is ook ingericht in de stijl van vroeger. De oude stoof, strijkplank, wasmachine, het is er allemaal.

De zolder is de nieuwste uitbreiding van het museum en er worden regelmatig nog nieuwe stukken toegevoegd aan de collectie.

Oldtimertractoren

Unieke collectie

Als geboren landbouwerszoon ligt het voor de hand dat conservator Jaak Vannevel een passie voor  landbouwtractoren koestert.

Een ruim deel van het museum is dan ook gewijd aan oldtimertractoren. In het totaal telt de collectie er al meer dan 45 stuks.

In de collectie vinden we tractoren terug van allerlei merken. Zoals Lanz-Bulldog, M.A.N., Ritscher en Röhr, die tot het roemrijke verleden horen. Andere merken klinken nog vertrouwd: Ford, Fendt, John Deere, David Brown, Mc. Cormick, Deutz Fahr,...